A BLOG SITE OF QISTINA ZAINI HAMZAH!

TENTANG AKU...

My photo
hate rules, love friends, love food!, Malay...

Friday, May 06, 2011

RESEPI KEK BATIK

RESEPI KEK BATIK

BAHAN2

  1. BISKUT MARIE – I PAKET ( PATAH2KAN)
  2. MILO – 1 PEKET KECIL (YG WANE HIJAU 2 TP IKUT SUKE LAA KLU NK BNYAK PUN BOLEY)
  3. SUSU PEKAT MANIS– 1 TIN
  4. BUTER – 250GRM
  5. KACANG DI GORENG - SUKE HATI (BUANG KULIT N RAMAS2 JADI KECIL SKIT) (APE2 PUN BOLEY, MAK AKU GNE KACANG TANAH TP AKU LG SUKE KALAU GNE ALMOND)

CARA-CARA

  1. AMBIK SATU PERIUK PANSKAN JGN LETAK MINYAK, PASTU MASUKKAN BUTER. BILA DAH CAIR MASUKKAN SUSU NGAN MILO.
  2. KACAU SAMPAI SEBATI.
  3. LEPAS 2 MASUKKAN BISKUT MARIE NGAN KACANG N GAUL2 SAMPAI RATA. BILA DAH RATA TUTUP API.
  4. AMBIK LOYANG , LETAK ADUNAN BISKLUT TADI DALAM LOYANG N RATAKAN MACAM BUAT KEK PAS2 SIMPAN DLM PETI AIS SAMPAI BEKU (TP JGN BEKU SANGAT NANTI KERAS)- KALU NK MAKAN PNAS2 PUN SEDAP.
  5. BILA DAH SEJUK BOLEH LAA DIPOTONG.
  6. BOLEY LAA MAKAN..HEHEHEHHE

P/S

  1. KACANG 2 ADE DUA CARA NAK LETAK

(A)MASE GAUL

(B)LETAK ATAS BISKUT BILE DAH RATA DALAM LOYANG

  1. KALAU NK GANTI MILO NGAN KOKO PUN OK.
  2. ADUNAN NIE TUK SEPEKET BISKUT JEW.

SELAMAT MENCUBA!

No comments: